Wat zijn oorbuisjes?
Oorbuisjes zijn kleine buisjes van plastic die in de trommelvliezen van het oor geplaatst kunnen worden. Het plaatsen van oorbuisjes is een kleine ingreep die overwogen kan worden bij jonge kinderen die slecht horen of vaak last hebben van oorontstekingen.
Vocht in de oren vloeit naar de neus- en keelholte via een buis, de buis van Eustachius. Deze buis kan verstopt raken, bijvoorbeeld door een verkoudheid of vergrote neusamandelen. Bij een verstopping kan het vocht niet wegvloeien en blijft het achter het trommelvlies zitten. Hierdoor kan men minder goed horen en krijgt men sneller last van oorontstekingen. Jonge kinderen zijn hier gevoeliger voor omdat bij hen de buis van Eustachius nog niet volgroeid is en makkelijker verstopt raakt. Door het plaatsen van een buisje in het trommelvlies kan het vocht naar buiten vloeien. Het gehoor verbetert en er zullen minder snel oorontstekingen ontstaan.
De ingreep wordt uitgevoerd onder lichte narcose. Via een klein sneetje in het trommelvlies wordt er een buisje aangebracht. De eerste dagen zit het buisje nog wat los maar het trommelvlies groeit er omheen en na ongeveer een week zit het buisje goed vast. Het kan enkele maanden tot jaren in de oren blijven zitten. Uiteindelijk vallen de buisjes vanzelf weer uit door het dicht groeien van het trommelvlies.
Meestal komen klachten niet meer terug maar soms kan het nodig zijn om opnieuw buisjes te plaatsen.
Vanaf de leeftijd van ongeveer zeven jaar is de buis van Eustachius meer volgroeid en zijn oorbuisjes niet meer nodig.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Je kind kan nog één tot twee dagen last hebben van een loopoor. Maak enkel de oorschelp schoon, kom niet in de gehoorgang zelf. Sluit het oor niet af met watjes of gaasjes, dit belemmert een goede verluchting van het oor en kan de genezing vertragen.
- Contacteer de neus-keel-oorarts wanneer een loopoor na meer dan twee dagen nog blijft aanhouden.
- De eerste week tot twee weken na de ingreep ben je best voorzichtig met water in de oren. Let vooral op met zeep. Je kind kan gewoon in bad of in de douche. Laat je kind eventueel een oorband voor in bad dragen (bijvoorbeeld van Quies). Deze soepele banden zijn speciaal ontwikkeld om tijdens het baden of sporten de oren te beschermen tegen water.
- Laat je kind niet zwemmen tot aan de eerste controle (na enkele weken) bij de neus-keel-oorarts. De arts zal dan beslissen of je kind mag zwemmen.
- Eens je arts na de ingreep toestemming heeft gegeven, mag je kind met oorbuisjes gewoon zwemmen (ook onder water).
- Indien je kind na het zwemmen last heeft van de oren, laat het dan oordopjes dragen.
- Laat je kind niet meer zwemmen indien het na het zwemmen vaak last heeft van keel-, neus- of oorontstekingen.
- Laat een kind met oorbuisjes niet duiken, dit kan duizeligheid geven.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Na de ingreep kan je kind nog één tot twee dagen een loopoor hebben. Hierbij loopt er vocht (dun oorsmeer) uit het oor. Indien dit na twee dagen niet stopt, neem je best contact op met je arts.
Na enkele weken ga je weer op controle bij de neus-keel-oorarts.
Oorbuisjes blijven enkele maanden tot soms wel jaren in het oor zitten. Wanneer het buisje na enkele weken al uitvalt, bespreek je dit best met de neus-keel-oorarts. Deze zal oordelen of het nodig is om een nieuw buisje te plaatsen.
Lees meer
Lees minder